Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Spelmansstämma i Billinge

29 augusti, 2021 @ 12:00 - 23:30

Spelmansstämma i Billinge

Arrangemanget startar i Billingekyrka kl 12:00 med Musikgudstjänst i spelmanston för att kl 13:00 invigas på Gamlegård med lurblåsning i byahornet och diktläsning med Georg Welin.

Sedan blir det musikaliskt sväng för hela slanten med konserter och jam! Inbjudna gäster i år är Björnlert/Hedin och Dråm. Pelle Björnlert & Johan Hedin spelar folkmusik främst från södra Sverige. Duon har förkärlek till den musik som var högsta mode bland spelmän och klockare i slutet av 1700-talet och som har många likheter med den stil vi idag kallar barock. Pelles ytterst personliga spel på fiol och violino d´amore får låtarna att bli alldeles levande igen. De gamla melodierna börjar tala – ofta efter många års tillvaro i form av bleknat bläck på gulnat papper. Johan har ett oefterhärmligt sätt att ackompanjera på, där stämmor i spelmansstil blandas med ett drivande ackordskomp, basstämmor och borduner. Tillsammans med Pelle använder han sin egna nyckelharpsmodell, tenornyckelharpan.

Mer om Björnlert/Hedin

Dråm är en duo med bas i Skåne men som turnerar flitigt runt om i Sverige såväl som internationellt. Dråm består av riksspelmännen Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark och deras musik utmärks av ett tätt samspel mellan två olika harpor – nyckelharpan och den folkliga harpan av keltisk modell. Dessutom hörs flera unika instrument, såsom Härjedalspipa, viola da gamba och inte minst den svenska säckpipan, fortfarande tämligen okänd för gemene man men samtidigt ett av våra allra äldsta instrument i den svenska folkmusiktraditionen!

Image

Mer om Dråm

Hämta repertoar och noter till allspel: 20210829_Allspel_noter.pdf

Våra lokala spelemän och kvinnor i Harpolirarna och Billinge spelmanslag medverkar självklart också!

Mer om Harpolirarna

Harpolirarna på Youtube

Mer om Billinge spelmanslag

Billinge spelmanslag på You tube

Fri entré. Arr: Föreningen Harpolirarna och Stiftelsen Gamlegård i Billinge med stöd av ABF/Eslövs kommun/Skånes spelmansförbund, Svenska kyrkan och Studieförbundet Vuxenskolan Skåneland.

Kaffeservering och ”stenkagor”.

Detaljer

Datum:
29 augusti, 2021
Tid:
12:00 - 23:30
Webbplats:
https://www.hembygd.se/gamlegardbillinge/activities/22941