Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Trettonhelgskurs i skånsk folkmusik i Malmö

6 januari @ 10:00 - 7 januari @ 16:00

Obs: Anmäl dig via denna länk: https://www.bilda.nu/arr/1201403/trettonhelgskurs-i-folkmusik-med-karin-sven-michael-och-ville-917493

Välkomna till trettonhelgskursen i skånsk folkmusik. Målet med kursen är att folkmusiker i och utanför Skåne ska få träffa nya personer som spelar folkmusik från Skåne. Vi bjuder in alla till denna kurs med förhoppningen att vi kommer få en stor variation i åldrar och orter som representeras under helgen.

Som nybörjare kommer du lära dig gångbara allspelslåtar.
Som någon med flera års erfarenhet lär du dig låtar och fördjupning i dessa.
Som kompare så kommer ni få jobba med sväng i den skånska dansmusiken.

Kursledare är Karin Wallin, Sven Midgren, Michael Nyberg och Ville Syri.

Mer om kursledarna:

Karin Wallin är guldriksspelman, en självlärd traditionsspelman som använder sig av ett spelsätt man gjorde förr i tiden med platt stall på omstämd fiol och viola d’amore, för att kunna spela på dubbla strängar och få fram stora klanger. Karin är uppväxt med en dansforskande far och hennes fokus i spelet handlar om att få till bästa dansrytmen med stort sväng och kraftigt driv för att tillfredsställa dansarna på bästa sätt. Karin blev riksspelman 1993 och mottog Zornmärket i guld 2007 för sitt mästerliga, dansanta och personliga spel av låtar från Skåne.

Sven Midgren är spelman bosatt på Österlen. Han älskar att undervisa människor i alla åldrar och blandar gärna musicerandet med lek och berättande. Sven jobbar som fiollärare och är utbildad bland annat vid musikhögskolorna i Malmö och Stockholm. Han har ägnat i stort sett hela livet åt fördjupning i (skånsk) folkmusik och under senare år forskat kring bland andra resandesläkten Brolin och spelmanslagspionjären och folkmusikinsamlaren Signe Willén-Thelander.

Michael Nyberg är uppvuxen i Hörby kommun i en familj där countrymusiken varvades med svenska visor i cd-spelaren. Han plockade upp gitarren när han var 14 år och hann spela flera olika stilar som rock, klassisk gitarr och fingerstyle innan han kom i kontakt med den svenska folkmusiken vid 22 års ålder. 2021 blev han klar med sin kandidat i folk- och världsmusik på Malmö musikhögskola där han hade Ale Carr som instrumentlärare. Han kommer lära ut hur vi med hjälp av gitarren kan stötta melodispelare och få till ett gemensamt sväng, med ett huvudfokus på skånska folklåtar.

Ville Syri är en sverigefinsk spelman från Gävle i Gästrikland. Han växte upp i en finsk diaspora med sina föräldrar som dansade och stampade till den finsk musik. Ville studerade klassisk musik och jazz på Birka och Bollnäs folkhögskola. Han fortsatte sedan till musikhögskolan i Malmö till folk- och världsmusiklinjen. Ville håller kurser i Malmö och är aktiv i grupperna Ville & Tommie och Lyrc Orchestra.

Kursen äger rum 6-7 januari 2024, sker på Jörgen Ankersgatan 12 och sker mellan 10-16 båda dagarna. Kostnad 500 kr, då ingår medlemsavgift i Skånes spelmansförbund. 400 kr om du redan är medlem.

Kursen genomförs med stöd av Skånes spelmansförbund och Linton-fonden.

Detaljer

Start:
6 januari @ 10:00
Slutar:
7 januari @ 16:00
Webbplats:
https://www.bilda.nu/arr/1201403/trettonhelgskurs-i-folkmusik-med-karin-sven-michael-och-ville-917493

Plats

Studieförbundet Bilda Sydväst, Jörgen Ankersgatan 12, Malmö